google28d71fcb9568125d.html
Home / Novosti i Desavanja / Očekuje se nuklearni udar. Amerika podigla u vazduh Avion Sudnjeg Dana, Tramp prešao crvenu liniju, neće se povući

Očekuje se nuklearni udar. Amerika podigla u vazduh Avion Sudnjeg Dana, Tramp prešao crvenu liniju, neće se povući

SJEDINJENE Države su podigle u vazduh E-4B Nightwatch – poznat kao „Avion Sudnjeg Dana“.

Ovo je objavila specijalizovana monitoring-agencija preko svog sajta CivMilAir.

Na karti koju je priložila, vidi se da E-4B Nightwatch „visi“ iznad teritorije države Indijana.

E-4B je prozvan „Avionom Sudnje Dana“ zato što se može koristiti kao komandni punkt u uslovima nuklearnog konflikta. U uslovima kada bi američka vojna infrastruktura na zemlji bila ozbiljnije oštećena ili uništena.

Ovaj avion može da provede u vazduhu neprekidno sedam dana. Pod uslovom da u toku leta dobije dodatno gorivo.

Oprema koju nosi ima posebnu zaštitu od svega što sa sobom donosi nuklearna eksplozija.

Nema nikakvih zvaničnih objašnjenja zbog čega je E-4B „pod uzbunom“.

Ovaj avion kada predsednik SAD ide u posete drugim zemljama – ponekad prati njegov avion. U ulozi rezervnog komandnog punkta.

Većina vojnih eksperata smatra da je dizanje u vazduh E-4B Nightwatch „dodatna poruka Moskvi“ povodom Sirije.

Sam Tramp je ocenio da su američko-ruski odnosi trenutno „najgori u istoriji“ i predložio Moskvi da „prekine trku u naoružanju“.

Dodatno je ocenio da su odnosi dve zemlje gori nego u vreme hladnog rata i naglasio da za to „nema razloga“. I dodao:

„Mi smo potrebni Rusiji da joj pomognemo sa njenom ekonomijom. To bi bilo lako uraditi. Ali, nama je potrebno da delujemo zajedno. Da zaustavimo trku u naoružanju?“

Ovo je „topla obloga“ namenjena Rusiji.

Hladna je bila poruka: na Siriju stižu naše lepe i pametne rakete – obarajte ih ako ste u stanju…

TRAMP PREŠAO CRVENU LINIJU

„Nakon svih pretnji, svako Trampovo odustajanje od lansiranja raketa bilo bi protumačeno kao njegova slabost i ukopalo bi mu poziciju u Vašingtonu“, kaže za Sputnjik Miroslav Lazanski.

„SAD već presudile da je Sirija kriva“

Sudeći po porukama američkog predsednika, napad SAD na Siriju je pitanje trenutka, bez obzira na to što Vašington nije izneo konkretne dokaze da su sirijske vladine snage zaista izvele hemijski napad u gradu Dumi. Donald Tramp je, kao odgovor na poruku Moskve da će štititi Siriju od svake vrste agresije, na Tviteru poručio Rusiji da se spremi, „jer rakete stižu“.

Vojni komentator Miroslav Lazanski za Sputnjik kaže da su Amerikanci već presudili da je Sirija kriva, a da Rusi prikrivaju navodne sirijske zločine, i to iz prostog razloga što Tramp pokušava da svoju nestabilnu unutarpolitičku situaciju i afere prikrije jednom vrstom vojne intervencije. Zato, dodaje, američki predsednik nema drugog izbora nego da udari na Siriju.

– Tramp je zarobljenik cele ove kampanje koja se vodi protiv njega, talac je „duboke države“, oni njime manipulišu i rade šta hoće. Mora neprekidno da dokazuje da je „veći Amerikanac“ od svih drugih i tu je njegov osnovni problem – kategoričan je Lazanski.

On podseća da su američke snage već upućene u Sredozemno more, a da američka Šesta flota ima veliki broj krstarećih raketa, oko osam stotina, koje mogu da se lansiraju sa ratnih brodova. To, kako kaže, sirijska protivvazdušna odbrana ne može da zaustavi.

– Na kraju, sve zavisi od toga za šta će se Tramp odlučiti. Da li će ići na neku vrstu ograničene vojne operacije, poput one prošlogodišnje kada je gađao aerodrom „Šerijat“ i kada je lansirano oko 50 raketa „tomahavk“, ili će ići na masovni udar, da se gađa po nekoliko ciljeva istovremeno, kako bi pokazao svoju odlučnost. Opcija za koju će se odlučiti zavisi i od američke procene o tome kako će reagovati Moskva, koja je već upozorila da neće dozvoliti američku agresiju na Siriju – kaže Lazanski.

„Niko nije lud da rizikuje nuklearni rat“

Prema njegovim rečima, odgovor Moskve neće izostati.

Rusi će verovatno najpre odgovoriti pokušajem elektronskog ometanja lansiranja tih raketa, dakle njihovim „zbunjivanjem“, a potom i njihovim obaranjem, da li na sredini njihove trajektorije, ili u prilaznim putanjama ciljevima koje će te rakete pokušati da pogode. Verujem da će, u svakom slučaju, Vašington bar tri-četiri sata ranije vrlo precizno obavestiti Moskvu o tome koji su ciljevi, kako bi Rusi mogli da izvuku svoje osoblje sa tih lokacija – napominje Lazanski.

S druge strane, dodaje on, ni sirijska vojska nije naivna.

– Oni su već pre nekoliko dana počeli sa disperzijom svojih vojnih snaga, izašli su iz stacionarnih vojnih objekata, izvukli materijalne resurse i sklonili rezerve raketa na određene ratne pozicije. Dakle, ni oni neće čekati skrštenih ruku – primećuje Lazanski.

Prema njegovom mišljenju, strah od toga da će se stvari oteti kontroli je opravdan. Lazanski se, međutim, nada da se to ipak neće dogoditi jer, kako kaže, niko nije lud da rizikuje nuklearni rat.

intermagazin.rs

About Mevkson

Check Also

Rus (17) se potukao sa Crnogorcem zbog devojke iz Budve: Posle žestoke tuče jedan od njih je ostao da leži na doku

Rus je hospitalizovan u risanskoj bolnici, gde će biti operisan. Sedamnaestogodišnji Rus zadobio je teške ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *