google28d71fcb9568125d.html
Home / Novosti i Desavanja / Važna vijest za sve koji rade ili žele raditi u Njemačkoj. Na snagu stupa novi zakon za gastarbajtere, radnici neće biti najsretniji

Važna vijest za sve koji rade ili žele raditi u Njemačkoj. Na snagu stupa novi zakon za gastarbajtere, radnici neće biti najsretniji

Od sutra u Njemačkoj na snagu stupa novi zakon o privremenom radu preko agencija, takozvani Zeitarbeitenfirmen.

Prema tom zakonu, radnici više neće moći privremeno raditi dulje od 10 mjeseci, dok nakon devet mjeseci rada moraju zarađivati sličnu plaću kakvu zarađuju i radnici tvrtke u kojoj rade, a koji rade na sličnim poslovima.

Novi zakon predviđa i da privremeni radnici više neće moći biti zaposleni tijekom štrajka, javlja Focus.

Mnogi Hrvati rade preko agencija

Upravo putem ovakvih tvrtki u Njemačkoj radi mnoštvo Hrvata. Oni su pritom zaposlenici agencije, a ne tvrtke u kojoj obavljaju radne zadatke. Stjepan Bingula, koji već više od trideset godina živi u Muenchenu te je dobro upoznat s tržištem rada, vjeruje kako se ovim zakonom neće puno toga promijeniti.

Radnike će seliti po tvrtkama

‘Jednostavno će agencije čovjeka kojeg su iznajmili nakon devet mjeseci maknuti od poslodavca i poslati ga kod drugog, i tako sve počinje ispočetka. Ista je stvar i s ovih 18 mjeseci, povuku radnika i pošalju ga u drugu tvrtku’, smatra Bingula, prenosi Croexpress.

Informacije s kojima on raspolaže govore kako preko Zeitarbeitenfirmen u Njemačkoj radi oko milijun ljudi, što je otprilike tri posto svih zaposlenih u toj zemlji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u ponedjeljak, predstavljajući predizbornu platformu svojeg konzervativnog bloka, da će se donijeti novi zakon o useljavanju stručnih radnika i da je glavni cilj programa otvaranje novih radnih mjesta i poticanje zapošljavanja

“Naš projekt za budućnost Njemačke znači prosperitet i sigurnost za sve”, kazala je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu.

Merkelini kršćanski demokrati (CDU) i njihovi saveznici iz bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) obećavaju punu zaposlenost do 2025. i smanjenje poreza za 15 milijardi eura.

U sklopu tog plana, predlažu novi zakon o useljavanju za stručne radnike kako bi se popunila prazna radna mjesta u njemačkom zdravstvu i IT sektoru.

U Njemačkoj je u lipnju bilo 730.802 slobodnih radnih mjesta, prema 664.872 u istom mjesecu prošle godine, po podacima Savezne agencije za rad.

I njemački socijaldemokrati (SPD) predlažu novi zakon koji bi Njemačkoj omogućio da zaposli stručne radnike koji joj manjkaju.

Takoder zadnjih nekoliko dana po medijama se pojavila nova informacija da od 01.01.2018 stupa na snagu novi zakon o zapošljavanju radne snage iz zemalja koje nisu članica EU. Nažalost provjerili smo i došli do saznanja da takve informacije nažalost nisu istinite, te da su čista medijska “navlakuša” za već mnogobrojne građane zemalja Balkana.

About Mevkson

Check Also

Zastrašujući snimak iz Beograda: Bujica nosila sve pred sobom, voda odnela muškarca na Banovom brdu

Reke vode slivale su se niz ulice u sredu kada se obilna kiša sručila na ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *