google28d71fcb9568125d.html
Home / Tech / PROJEKAT KOJI NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: Kinezi napravili providni auto-put sa solarnim panelima!

PROJEKAT KOJI NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: Kinezi napravili providni auto-put sa solarnim panelima!

Deonica prvog autoputa sa solarnim panelima u Kini, duga oko jedan kilometar, otvorena je u blizini grada Đinan zbog testiranja. Solarni paneli postavljeni su ispod puta koji okružuje grad Đinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna da bi sunčeva svetlost mogla da dopre do panela.

Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu da proizvedu milion kilovat-sati energije godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi firma koja izvodi projekat. Električna energija koja bude proizvedena na toj deonici koristiće se za osvetljenje auto-puta i putokaza, kao i za kamere, osvetljenje tunela i kućice za naplatu putarine.

Plan je da se u budućnosti razviju i funkcije mobilnog punjenja električnih vozila i obezbeđenja internet-veze. Vozači koji su već testirali put kažu da se osećaj pri vožnji ne razlikuje od vožnje standardnim putevima i prenose vrlo pozitivne impresije o prvom autoputu ove vrste u Kini. Podsetimo, lopovi u Kini već su uspeli da ukradu deo novog solarnog auto-puta, manje od sedam dana posle svečanog otvaranja, što dovoljno govori o njegovoj vrednosti.

(Izvor: Kurir.rs/Sinhua-Foto: Printscreen Youtube/CCTV+)

About Mevkson

Check Also

Kalašnjikov predstavio novog vojnog robota koji hoda: Igorek ima 4,5 metara i neprobojno vojničko odelo sa kandžama

Izgleda baš kao junaci iz Avatara ili Robokapa. “Kalašnjikov” – poznat po tome što pravi AK-47 ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *