google28d71fcb9568125d.html
Home / Tech / PROJEKAT KOJI NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: Kinezi napravili providni auto-put sa solarnim panelima!

PROJEKAT KOJI NIKOG NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: Kinezi napravili providni auto-put sa solarnim panelima!

Deonica prvog autoputa sa solarnim panelima u Kini, duga oko jedan kilometar, otvorena je u blizini grada Đinan zbog testiranja. Solarni paneli postavljeni su ispod puta koji okružuje grad Đinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna da bi sunčeva svetlost mogla da dopre do panela.

Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu da proizvedu milion kilovat-sati energije godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi firma koja izvodi projekat. Električna energija koja bude proizvedena na toj deonici koristiće se za osvetljenje auto-puta i putokaza, kao i za kamere, osvetljenje tunela i kućice za naplatu putarine.

Plan je da se u budućnosti razviju i funkcije mobilnog punjenja električnih vozila i obezbeđenja internet-veze. Vozači koji su već testirali put kažu da se osećaj pri vožnji ne razlikuje od vožnje standardnim putevima i prenose vrlo pozitivne impresije o prvom autoputu ove vrste u Kini. Podsetimo, lopovi u Kini već su uspeli da ukradu deo novog solarnog auto-puta, manje od sedam dana posle svečanog otvaranja, što dovoljno govori o njegovoj vrednosti.

(Izvor: Kurir.rs/Sinhua-Foto: Printscreen Youtube/CCTV+)

About Mevkson

Check Also

Evo zbog čega je Nokia 3310 najbolji telefon ikada. Izdržala je napon od milion volti, pametni telefon nije

Ovoliki napon je ostavio značajne posledice na pametni telefon. Većina ljudi zna da je Nokia 3310 poznata ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *