google28d71fcb9568125d.html
Home / Tech / Ruska leteća tvrđava postaje još jača: Za Mi-26 više nema prepreka, bori se u na Arktiku i u pustnji

Ruska leteća tvrđava postaje još jača: Za Mi-26 više nema prepreka, bori se u na Arktiku i u pustnji

Modernizovani helikopter Mi-26 prvi put će javnosti biti predstavljen na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu “Armija 2018”, koji se održava od 21. do 26. avgusta u Podmoskovlju.

Novi teški helikopter Mi-26T2V, koji se radi za Ministarstvo odbrane Rusije, proizveden je u Rostovskom helikopterskom zavodu (“Rosvertol”), a ovog meseca će doleteti do podmoskovskog parka “Patriot”, gde će biti izložen na jednoj od najvećih izložbi vojne tehnike i naoružanja na svetu. Nakon toga, stručnjaci Moskovskog helikopterskog zavoda “M. L. Milja” sprovešće preliminarna testiranja, posle čega će helikopter biti predat ruskoj armiji na državna testiranja.

Generalni direktor “Helikoptera Rusije” Andrej Boginski je rekao da će modernizacija Mi-26, najvećeg helikoptera na svetu, učiniti taj helikopter još efikasnijim i pouzdanijim, čak i u otežanim klimatskim i terenskim uslovima.

Modernizovani MI-26T2V, između ostalog, moći će da obavlja zadatke u regionima sa složenim fizičko-geografskiimatskim uslovima, danju i noću, kao i u borbenim uslovima.

Vojni eksperti kažu da su rat u Siriji i osvajanje Arktika pokazali da je novi borbeni helikopter na bazi Mi-26 preko potreban i da će biti “naoružan do zuba” najnovijim ruskim borbenim sistemima.

U holdingu “Helikopteri Rusije” su precizirali da nova verzija helikoptera, za razliku od osnovnog modela Mi-26, ima savremeni integrisani radio-elektronski sistem NPK90-2, koji znatno pojednostavljuje pilotiranje. Nova radio-elektronska oprema omogućava helikopteru da leti u automatskom režimu, izvodi predviđene manevre i da se vrati na glavni ili alternativni aerodrom.

Pored toga, na helikopteru je instaliran digitalni sistem za upravljanje, a u kokpitu i multifunkcionalni LCD displeji, koji značajno smanjuju opterećenje posade.

Takođe, Mi-26T2V dobio je i novi sistem odbrane “Vitebsk”, koji ne samo da identifikuje i locira pretnje helikopteru, nego i brani helikopter od napada.Oprema za osvetljavanje Mi-26T2V sada je prilagođena upotrebi naočara za noćno osmatranje, a unapređeni su i sistemi navigacije i satelitske komunikacije.

Kurir.rs/Sputnjik – Foto: YT Screenshot

About Mevkson

Check Also

Kalašnjikov predstavio novog vojnog robota koji hoda: Igorek ima 4,5 metara i neprobojno vojničko odelo sa kandžama

Izgleda baš kao junaci iz Avatara ili Robokapa. “Kalašnjikov” – poznat po tome što pravi AK-47 ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *