Reklama

Eksplozija u Sibiru napravila rupu duboku 50 metara, mještani u šoku

 


Ogromna eksplozija u Sibiru u arktičkoj tundri ostavila je rupu od 50 metara dubine, i to u jeku ogromnih vrućina koje su pogodile to područje.

Prema pisanju medija, do eksplozije je došlo zbog nagomilovanja metana, a rupa je slučajno otkrivena kada je TV ekipa ruskog kanala Rosija 1 preletjela iznad mjesta incidenta. 

Kako prenosi "Mirror", čitavi blokovi zemlje i leda odbačeni su na stotine metra od mjesta eksplozije, a naučnici kažu da je tom prilikom oslobođena velika količina energije.

Prema tvrdnjama naučnika, metan se gomilao ispod zemlje pod uticajem rekordno visokih temperatura u arktičkom dijelu Rusije poslije čega je došlo da ogromne eksplozije. Treba napomenuti da je ovo 17. rupa cilindričnog oblika koja je pronađena u poslednjih šest godina, a prethodni krateri pokrenuli su teorije zavjere da je riječ ili o neidentifikovanim letećim objektima ili da Kremlj testira novo oružje. 

Kako se navodi, ovo je jedna od najvećih rupa ikada pronađena. Dr Jevgenjij Čuvilin, vodeći istraživač sa Instituta za nauku i tehnologiju Skolkovo, kaže za ovu rupu da je "nevjerovatne veličine".

Profesor Vasilji Bogojavljenski sa Univerziteta za istraživanja nafte i gasa u Moskvi kazao je za ruske medije da je "ovaj objekat unikatan". 

- Rupa sadrži mnogo drugih naučnih informacija, koje ne mogu još da otkrijem- objasnio je Bogojavljenski.

Ovaj stručnjak je ranije tvrdio da bušenje zemlje u potrazi za zemnim gasom možda jedan od faktora što dolazi do ovakvih incidenata.


Primjedbe

Reklama